Športové aktuality
Záhreb
2 min. čítania

Džudista Fízeľ na ME bronzový, Tománková s trofejou pre najlepšiu dorastenku 2023

TASR + sou
Márius Fízeľ na archívnej fotografii.
Foto
VŠC Dukla Banská Bystrica

Slovenský džudista Márius Fízeľ získal na majstrovstvách Európy v Záhrebe bronzovú medailu v kategórii nad 100 kg. V rozhodujúcom súboji repasáže zdolal Nemca Erika Abramova na ippon. Fízeľ zaistil pre Slovensko siedmu medailu na podujatí v ére samostatnosti a prvú od roku 2017. Pred ním vybojoval Matej Poliak bronz v kategórii do 66 kg na šampionáte vo Varšave.

Dvadsaťpäťročný Fízeľ potvrdil, že je silný ašpirant na zisk miestenky do Paríža. Už pred európskym šampionátom mu v olympijskom kvalifikačnom rebríčku patrilo 18. miesto, ktoré mu zaisťuje účasť pod piatimi kruhmi na meno. Džudistov čakajú tento rok ešte majstrovstvá sveta, ktoré budú 19.-24. mája v Abú Zabí. Uzávierka nominačných kritérií je 23. júna.

Fízeľa nasadili v Záhrebe priamo do osemfinále, v ktorom si poradil s Rumunom Vladutom Simionescuom na ippon. Vo štvrťfinále narazil na Holanďana Jelleho Snippeho a zápas bol reprízou súboja o bronz z predchádzajúceho európskeho šampionátu v Montpellieri. Slovenskému džudistovi odveta vyšla, keď zvíťazil na ippon, pričom v zápase mal na konte aj wazaari. V boji o postup do finále sa stretol s Inalom Tasojevom. Rus, ktorý na podujatí štartuje pod neutrálnou vlajkou, uspel na wazaari a Fízeľ putoval do repasáže. V nej bol jeho súperom Nemec, ktorého už zdolal v novembri minulého roka na turnaji v austrálskom Perthe a súboj mal rovnaký výsledok.

Peter Žilka si v kategórii do 90 kg pripísal jeden úspešný duel, keď v osemfinále zdolal Bulhara Ivajla Ivanova na ippon. Vo štvrťfinále následne podľahol Francúzovi Lorisovi Tassierovi na wazaari.

Patrícia Tománková
Foto
EJU

Počas ME v Záhrebe sa uskutočnilo aj dekorovanie najlepších džudistov Európy za minulý rok, ktorých vyhlasovala Európska džudistická únia (EJU). Pre nás je veľmi potešujúce, že za najlepšiu dorastenku Európy 2023 vyhlásili Slovenku Patríciu Tománkovú, ktorá vlani vo svojej vekovej kategórii vyhrala všetky významné súťaže. Cenu jej odovzdal športový riaditeľ Medzinárodnej džudistickej federácie (IFJ) Vladimír Bárta (na fotografii).

p24

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV