Šport a olympizmus
4 min. čítania

Európske hnutie fair play (EFPM) zverejnilo výzvu na Európske ceny fair play za rok 2024

KFP SOŠV
Logo EFPM.
Foto
EFPM

Európske hnutie fair play (EFPM), strešná organizácia európskych organizácií fair play, ktoré v tomto roku oslavuje 30. výročie svojho založenia, zverejnilo výzvu na zaslanie návrhov na Európske ceny fair play za rok 2024.

Od roku 1996 EFPM každoročne pod patronátom Európskych olympijských výborov udeľuje Európsku plaketu fair playEurópsky diplom fair play.

Jedno alebo druhé ocenenie môže získať organizácia, športová federácia alebo výchovno-vzdelávacia organizácia, ktorá sa pričinila o šírenia princípov a ideálov fair play. Ocenenie môžu získať aj jednotlivci - za šírenie myšlienok fair play a tolerancie medzi  mládežou a za výchovu mladých ľudí v tomto duchu ako aj tí, ktorí sa v športe, ale aj v bežnom živote riadia základnými pravidlami čestnosti, slušnosti a sú príkladom pre mládež.

Od roku 2015 EFPM udeľuje aj ďalšie ocenenia:

Duch fair play – pre organizácie/tímy alebo jednotlivcov. Ocenenie môže získať jednotlivec, tím, klub, športová organizácia, inštitúcia, fanúšikovia za šírenie a presadzovanie myšlienok fair play, ale za organizovanie, podporu projektov, kampaní, športových podujatí s cieľom propagovať základné etické pravidlá v športe a každodennom živote a vštiepiť dorastajúcej  generácii všeľudské hodnoty a viesť mladých ľudí úcte k životu, človeku, svetu a k sebe samému

Plameň fair play - výlučne pre mladú generáciu do 18 rokov. Ocenenie môže získať jednotlivec, trieda, tím, družstvo, za: • príkladný čin počas športového podujatia, • pomoc kamarátovi, spolužiakovi v núdzi alebo pri učení, za rozvíjanie tímovej

spolupráce a pod., • pomoc pri organizácii kultúrnych alebo športových podujatí spolu a pre deti z detských domovov, hendikepovaných a sociálne odkázaných deti, • pomoc starým, opusteným, postihnutým ľuďom, • príkladný čin, projekt pre životné prostredie, • organizovanie alebo zapojenie sa do verejno-prospešných podujatí.

Vox fair play – cena udeľovaná so záštitou AIPS Europe. Ocenenie môžu získať zástupcovia printových a elektronických masmédií, novinári, moderátori, komentátori ako i oddelenia printových a elektronických masmédií, noviny, časopisy, televízne relácie za: • podporu idey a činy fair play, ako aj ich nositeľov v športovom hnutí, • propagáciu základných etických pravidiel športu, • organizovanie, podporu projektov, aktivít, športových podujatí s cieľom propagovať a šíriť myšlienky nenásilia, tolerancie, vzájomnej úcty.

Porota má právo udeliť aj Európsku špeciálnu cenu fair play osobnostiam ako uznanie ich mimoriadne príkladného správania a postoja.

Porota má taktiež právo odporučiť výkonnému výboru EFPM udeliť diplomy uznania kandidátom na udelenie cien fair play ako ohodnotenie ich činov, príkladného vystupovania čI dlhodobého životného postoja.

Kritériá na udelenie ktorejkoľvek z uvedených cien fair play vrátane podrobností, ako aj nominačný formulár nájdete na webovej stránke EFPM v sekcii "Award" TU:

Predkladané návrhy musia obsahovať krátke odôvodnené nominácie ako i dokumentáciu (osobné a kontaktné údaje navrhovaného, fotografie, novinové výstrižky a pod.). Za posúdenie a výber jednotlivých návrhov zo Slovenska a ich zaslanie na EFPM je zodpovedný Klub fair play Slovenského olympijského a športového výboru (KFP SOŠV).

Vaše návrhy posielajte spolu s potrebnou dokumentáciou na mailovú adresu [email protected]. Termín zaslania návrhov je do 10. júla 2024.

Porota EFPM na udeľovanie ocenení bude pracovať pod vedením predsedníčky KFP SOŠV Kataríny Ráczovej, ktorá je  aj členkou exekutívy EFPM. V porote okrem nej budú pôsobiť Raymonds Bergamis z Lotyšska, Danira Biličová z Chorvátska, Charles Camenzuli z Malty, Kim Gevaert z Belgicka,uspešná paralympionička Alena Kánová zo Slovenska, Rinaldo Orlandi z Talianska a Ryszard Stadniuk z Poľska.

p24

Do olympijských hier v Paríži zostáva