Športové aktuality
2 min. čítania

Legendárny bežec Jozef Plachý dobehne v stredu na kótu 75

Jozef Plachý s trofejou Športová legenda, ktorú mu Klub športových redaktorov udelil v roku 2019.
Foto
TASR/Pavel Neubauer

Slovensko nemalo v histórii úspešnejšieho bežca, než je Jozef Plachý - niekdajšia svetová hviezda osemstovky a v posledných rokoch kariéry špičkový pretekár na 1500 m. Košický rodák dobehne 28. februára na životnú kótu 75.

Vrcholnú kariéru štvornásobného olympionika rámcujú dve popredné umiestenia na olympijských hrách. Na OH 1968 ako 19-ročný utvoril na 800 m juniorský svetový rekord a dobehol piaty. O tucet rokov neskôr, na OH 1980 v Moskve, sa ešte blysol šiestym miestom na 1500 m. Medzitým sa na osemstovke pod holým nebom v roku 1969 stal vicemajstrom Európy a víťazom prestížneho stretnutia Európa – Amerika (jeho čas 1:45,4 min bol potom 39 rokov slovenským rekordom), v hale majstrom Európy 1972, na 1500 m pod holým nebom zase víťazom Svetovej univerziády 1977.

Jozef Plachý si začiatkom roka 2020 prevzal štátne vyznamenania Rad Ľudovíta Štúra II. triedy.
Jozef Plachý si začiatkom roka 2020 prevzal štátne vyznamenania Rad Ľudovíta Štúra II. triedy.
Foto
TASR/Pavel Neubauer

Počas kariéry získal Jozef Plachý za výsledky na pretekoch množstvo trofejí a medailí, ale dve významné ocenenia za celú veľkú športovú kariéru si vychutnal až po sedemdesiatke. Koncom roka 2019 ho Klub športových redaktorov poctil vyhlásením za Športovú legendu (stal sa jubilejným desiatym nositeľom tohto prestížneho titulu) a len o niekoľko dní neskôr, 1. januára 2020, si z rúk prezidentky SR Zuzany Čaputovej prevzal štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy.

Keď si preberal ocenenie Športová legenda, na doskách Slovenského národného divadla v Bratislave okrem iného povedal: „Je to pekné, že som sa dostal medzi najväčšie osobnosti slovenského športu. Bolo pre mňa veľkou cťou, že som mohol reprezentovať našu krajinu či mesto Košice. V športe aj v každom odvetví je potrebné si vážiť ľudí. Som rád, že na Slovensku máme veľa šikovných ľudí, takže o to cennejšie je toto ocenenie. Som šťastný, že som mohol reprezentovať Československo. Robil som to rád a nikdy som nechcel odísť do zahraničia. Pritom sme mali v tej dobe lukratívne ponuky.“

Pozoruhodnú športovú kariéru Jozefa Plachého sme už pred piatimi rokmi zrekapitulovali v texte k jeho 70. narodeninám, ktorý si môžete prečítať:

p24

Do olympijských hier v Paríži zostáva