Športové aktuality
Bratislava
2 min. čítania

Prezidentka SR vymenovala Dušana Keketiho za ministra cestovného ruchu a športu

Minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou.
Foto
TASR/Pavel Neubauer

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala v piatok nového ministra cestovného ruchu a športu. Stal sa ním Dušan Keketi. Keketi bol pred vymenovaním za šéfa nového rezortu vo funkcii splnomocnenca vlády pre cestovný ruch a šport. V minulosti pôsobil na poste generálneho riaditeľa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave či ako predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ Letiska Sliač. Taktiež bol predsedom Rady banky a generálnym riaditeľom Eximbanky.

Nový rezort vznikne od 1. februára tohto roku. Umožnila to nedávno schválená novela kompetenčného zákona. Ministerstvo má posilniť a zefektívniť využívanie verejných zdrojov a potenciálu v cestovnom ruchu, jeho úlohou má byť aj podpora a rozvoj kúpeľného cestovného ruchu a rozvoj cykloturistiky.

Rozpočet nového ministerstva cestovného ruchu a športu bude asi 250 miliónov eur, pričom ďalších 100 miliónov eur by malo prísť z "hazardu". Oznámil to v piatok novovymenovaný šéf rezortu Dušan Keketi. Minister avizoval aj presunutie Národnej lotériovej spoločnosti Tipos do zriaďovateľskej pôsobnosti nového ministerstva.

„Rozpočet je aktuálne nejakých 250 miliónov eur, ale to sú rozpočty, ktoré sú už dnes alokované na jednotlivé ministerstvá. Tých 100 miliónov eur navyše z hazardu príde cez Všeobecnú pokladničnú správu (VPS),“ priblížil Keketi.

Štátnym tajomníkom pre šport by sa podľa neho mal stať Ján Krišanda a štátnym tajomníkom pre cestovný ruch prezident Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR a Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Marek Harbuľák.

Cestovnému ruchu na Slovensku podľa Keketiho chýbajú dáta, ktoré by hovorili o správaní zahraničných cestujúcich, ako aj kategorizácia hotelových zariadení či digitalizácia atrakcií v jednotlivých regiónoch.

p24

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV