Športové aktuality
5 min. čítania

SOŠV vyzýva na podávanie návrhov na udelenie čestných titulov, vyznamenaní a výročných ocenení SOŠV za rok 2023

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Ilustračná fotografia
Foto
Ján Súkup

Slovenský olympijský a športový výbor spúšťa proces podávania návrhov na udelenie čestných titulov, vyznamenaní a výročných ocenení SOŠV za rok 2023.

Návrhy sú oprávnení podávať členovia (kolektívni aj individuálni) a čestní členovia SOŠV, ako aj organizačné zložky a komisie SOŠV (prostredníctvom ich tajomníkov).

UZÁVIERKA PODÁVANIA NÁVRHOV JE DO 15. FEBRUÁRA 2024.

Návrhy vo forme kompletne vyplneného formulára (je uvedený v prílohe) treba posielať mailom na adresu [email protected], alebo poštou či osobne na adresu: Slovenský olympijský a športový výbor, Junácka 6, 831 04 Bratislava. Kontaktná osoba na SOŠV: Diana Rybárová, tel. +421 904 594213.

Komisia SOŠV pre čestné tituly, vyznamenania a výročné ocenenia posúdi predložené návrhy do 27. februára a pripraví odporúčania pre VV SOŠV. Výkonný výbor SOŠV schváli mená laureátov na svojom marcovom zasadnutí.

Výkonný výbor SOŠV schválil 7. decembra 2023 novelu Smernice SOŠV o čestných tituloch, vyznamenaniach a výročných oceneniach SOŠV. Jej text sa nachádza v prílohe, takisto ako aj formulár na podávanie návrhov.

Novela smernice zaviedla viaceré zmeny, okrem iného aj rozdelenie samotného odovzdávania vyznamenaní a výročných ocenení na rôzne slávnostné príležitosti počas roka.

Vyznamenania zostali v platnosti ako doteraz, takisto sa nezmenil spôsob navrhovania a schvaľovania čestných členov SOŠV. K výrazným zmenám v porovnaní s doterajšou praxou však došlo v prípade výročných ocenení SOŠV.

VÝROČNÉ OCENENIA SOŠV: VÝRAZNÉ ZMENY

Predovšetkým sa zmenili názvy všetkých ocenení. Nové názvy výročných ocenení exaktne pomenúvajú, za čo sú udeľované a nie sú v nich už mená športových osobností ako doteraz.

Nezmenený zostal názov najvyššieho výročného ocenenia, čo je TROFEJ SOŠV, udeľovaná za významný prínos v propagácii olympijského hnutia, prehlbovaní jeho vplyvu na šport a kultúru a – čo je novinka – alebo za výrazné pozitívne vnímanie jej pôsobenia a aktivít vo verejnosti.

V prípade oceňovania olympijského klubu, ktorý vyvíja najvýraznejšie aktivity pri plnení úloh SOV a v propagácii olympizmu, smernica zavádza pôvodný názov ocenenia OLYMPIJSKÝ KLUB ROKA (doteraz to bola Cena Vincenta Lafka – Olympijský klub roka).

V prípade ostatných výročných ocenení sa zmenili názvy všetkých doterajších.

V záujme rodovej rovnosti sa po novom viaceré budú udeľovať osobitne mužovi a žene. Platí to pre ocenenia:

MUŽSKÝ ŠPORTOVÝ VÝKON ROKA, resp. ŽENSKÝ ŠPORTOVÝ VÝKON ROKA (doteraz CENA PAVLA SCHMIDTA),

TALENT ROKA – MUŽ, resp. TALENT ROKA – ŽENA (doteraz CENA ONDREJA NEPELU) a TRÉNER MLÁDEŽE, resp. TRÉNERKA MLÁDEŽE (doteraz CENA JÁNA ZACHARU).

Úplne nové sú tri výročné ocenenia:

MUŽSKÁ TRÉNERSKÁ OSOBNOSŤ,

ŽENSKÁ TRÉNERSKÁ OSOBNOSŤ

a ŠPORTOVÝ ODBORNÍK (touto cenou môže byť ocenený napr. športový lekár, fyzioterapeut, masér, psychológ, fyziológ, diagnostik, bojovník proti dopingu, funkcionár, manažér, alebo VŠ pedagóg vyučujúci trénerov či športových pedagógov jedného či druhého pohlavia).

Namiesto doterajšej Ceny Bohumila Goliana sa bude udeľovať ocenenie TÍMOVÝ VÝKON ROKA,

namiesto Ceny Pavla Demitru ŠPORTOVÉ SRDCE PRE SLOVENSKO,

namiesto Ceny Vladimíra Černušáka ocenenie PROPAGÁTOR/KA OLYMPIZMU,

namiesto Ceny Mira Procházku CENA ZA PUBLICISTIKU,

namiesto Ceny Ladislava Chudíka CENA ZA UMENIE

a namiesto Ceny Jána Mráza ENVIRO CENA.

V prípade ocenení fair play (za propagáciu a presadzovanie čestného súťaženia, čin v duchu tolerancie a fair play, alebo za celoživotné pôsobenie v súlade s princípmi humanizmu)  namiesto doterajšej Ceny Jána Popluhára sa bude ako výročné ocenenie SOŠV udeľovať CENA FAIR PLAY SOŠV.

Nižšie stupne, ktoré nemajú status výročného ocenenia SOŠV, zostávajú v platnosti: CENA KLUBU FAIR PLAY SOŠV a DIPLOM KLUBU FAIR PLAY SOŠV.

Zároveň s oceneniami fair play sa budú udeľovať aj ocenenia v rámci súťaže ŠPORT JE ŠANCA.

Z dôvodu, že doterajšia Cena Matyldy Pálfyovej sa udeľovala výlučne ženám, toto ocenenie bolo zrušené.

Vzhľadom na to, že zmien výročných ocenení je v porovnaní s minulosťou naozaj dosť, SOŠV žiada navrhovateľov, aby ste si pred podaním návrhu poriadne preštudovali text smernice.

V prílohe je uvedený aj kompletný historický sumár všetkých doteraz udelených výročných ocenení, čestných titulov a vyznamenaní SOŠV (predtým SOV), v ktorom si možno vyhľadať, aké výročné ocenenie, čestný titul alebo vyznamenanie už má potenciálne navrhovaný kandidát.

V tomto PDF súbore sa dá ľahko vyhľadávať. Po stlačení kláves Crtl F treba zadať meno aj s diakritikou. V prípade, že sa meno v súbore vyskytuje viackrát, uvedie to počet zobrazení.

p24

Do olympijských hier v Paríži zostáva